Onderhoud en tips

Onderhoud schoenen

  • Wissel regelmatig van schoenen, zodat ze kunnen 'uitademen'. Wissel bij voorkeur om de dag. Hierdoor kan mogelijk transpiratievocht verdampen.
  • Reiniging na elk gebruik door overtollige stof en aarde weg te borstelen.
  • Droog natte schoenen nooit bij de kachel of verwarming. Door hitte kan het leer uitdrogen.
  • Onderhoud uw schoenen regelmatig met een goed onderhoudsmiddel.
  • Gebruik een schoenlepel zodat 'intrappen' van de hiel wordt vermeden.
  • Gebruik schoenspanners die uw schoenen in het juiste model houden. Houten spanner zorgen tevens voor een goede vochthuishouding. Cedar houten spanners hebben nog een bijkomend voordeel en zorgen dat bacteriën zich niet vermenigvuldigen en geven tevens een prettige geur af.
  • Controleer uw schoenen regelmatig, zodat u ze op tijd voor reparatie naar de erkende schoenhersteller kunt brengen. Scheef afgelopen zolen of hakken kunnen worden hersteld. Dit voorkomt dat uw eigen (slechte) looppatroon wordt versterkt.
  • Indien u twijfelt of specifieke vragen heeft over u gekochte producten en de onderhoud van uw schoeisel adviseren wij u graag.
     

Onderhoud leer/leder

Om een goed advies te kunnen geven voor het onderhouden van leer/leder is het belangrijk om te weten welk type leer u wilt onderhouden. Leer/leder is een natuurproduct. In de meubel & schoenen industrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot leder. Dit gebeurd bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleder kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).
We onderscheiden op basis van afwerking de volgende leertypen: Vol-aniline leder, Semi-aniline leder, Gedekverfd leder, Nubuck leder, Old Saddle leder, Schapenleder, Wax en/of geolied leder, Pull-Up leder, Pilotenleder, Microleder en Leatherlook (imitatieleder).

  • Vol-aniline leder. Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Het is de meest natuurlijke (nerf)ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.
  • Semi-aniline leder. Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.
  • Gedekverfd leder. Dit leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finish laag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder/niet opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is. Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.
  • Nubuck leder. Nubuck leder heeft de eigenschappen van een vol-aniline leder (meest natuurlijke vorm van leder), maar dan met een geschuurde toplaag (er ontstaat een veloursachtig effect). Nubuck leder is een fijn geschuurd nerfleder (dit is de bovenzijde van een lederhuid). Hoewel voor dit leertype de mooiste huiden gebruikt worden, is het toch mogelijk dat bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën- of nerfstructuur in het leder terug te vinden zijn. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.
  • Old Saddle leder. Old Saddle leder is een gepatineerd, plantaardig gelooid, leertype met een zogenaamd handwish-effect. Het is gemaakt van de beste West-Europese runderhuiden en kent een wasachtige afwerking. Door een uitgekiend looi-, verf- en vettingsproces is een leertype ontstaan met een goede wrijfechtheid en voldoende lichtechtheid. Desondanks mag dit type leder niet in de volle zon gezet worden, aangezien het leder dan zal verkleuren. In gebruik zal dit type leer z’n uiteindelijke patina verkrijgen en dankzij de plooivorming zal het meubel z’n karakter tonen. Gezien de gepatineerde wasachtige afwerking, mag dit leder niet behandeld worden met een vochtige doek of reinigingsmiddel.
  • Schapenleder. Een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder een beschermlaag. De van nature drogere en stuggere gelooide schapenhuiden worden volgens aloude traditie met de hand ingewreven met een vaak bruinachtige “waterbeits” en meestal afgewerkt met een product op basis van was. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zgn. “wolk-effect” (licht-donker). Mede gezien de relatief kleine huiden die verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. In verband met de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan (ook wel craquelé-effect genoemd). Dit komt de charme van het leder juist ten goede, mede door de antieke uitstraling.
  • Wax / geolied leder. Dit type is meestal een volnerf ledersoort (volaniline leder). Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Er wordt bij dit type leder dan ook wel gesproken worden over het zogenaamde “Pull Up effect”.
  • Split/Pull Up leder. De term “Pull Up” is vaak niet direct te relateren aan een bepaald type leer, maar staat eigenlijk voor een bepaalde uitstraling van het leder. Het “Pull Up” effect betekent dat er een kleurnuance in het leder zit naarmate je het leder onder spanning zet (trekken = pull). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan, zal dan enigszins licht opkleuren (up). Pull Up wordt vaak in de meubelbranche afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag en mag dan niet zomaar “leer” genoemd worden. Er zijn soorten waarbij gemalen en gerecyclede ledervezels op een (vaak) linnen doek door middel van verlijming aan beide zijden wordt aangebracht. De bovenzijde wordt daarna voorzien van een zeer zware polyurethaan (PU) laklaag. Dit type “leer” noemen we “Bycast”. Ook bestaan er typen waarbij op het gepigmenteerde rundleder (meestal splitleder) een folielaag met Pull Up effect wordt gedrukt. Als laatste bestaat er ook nog een variant van dit type “leder”, dat geen leder genoemd mag worden. Dit omdat het een 100% kunstleder (pvc) is met daaroverheen een polyurethaan (PU) laklaag. Bij alle genoemde soorten “leder” geldt dat een föhn (hitte) een oplossing kan bieden tegen kleine beschadigingen of krassen.
  • Pilotenleder. In feite is dit een gedekverfde/semi-aniline kwaliteit leder die in een later stadium is doorgeschuurd. Het leder vertoont hierdoor een robuust en redelijk ruw/veloursachtig uiterlijk. De leersoort is van nature dus al beter beschermd dan bijvoorbeeld een nubuck leder. Ondanks dit feit is het wel belangrijk dat de beschermlaag intact wordt gehouden, zonder de uitstraling van het leder te beïnvloeden. 
  • Microleder. Een materiaal waarbij er een microvezel doek (polyester stof) op een lederen ondergrond is verlijmd. Ondanks dat de ondergrond van leder is, dient dit materiaal op basis van onderhoud als textiel (stof) gezien te worden.

 

Tips voor verzorging van uw voeten

  • Was uw voeten zo weinig mogelijk met zeep. U wast zo de zuurgraad niet weg en de voeten blijven beter beschermd tegen invloeden van buitenaf.
  • Gebruikt u toch zeep bij het wassen van uw voeten, spoel ze dan goed af en na het drogen insmeren of liever nog invetten.
  • Het schoonmaken van de nagels en de nagelwallen is even belangrijk als het knippen van de nagel.
  • Voorkom bij het knippen van uw nagels het rond knippen,vooral de hoekjes laten zitten; dit voorkomt ingroeien.
  • Zijn de nagelhoeken gevoelig ook dan niet afknippen, maar vraag deskundige hulp.
  • Eelt en eeltpitten(likdoorns) zijn altijd het gevolg van teveel of verkeerde druk op de desbetreffende plaats
  • Door vet of olie op eeltplekken te smeren voelen ze minder hard aan.
  • Heeft u last van zweetvoeten; draag katoenen sokken.
  • Laat uw voeten, als het kan, zoveel mogelijk luchten.
  • Wissel regelmatig van schoenen, zodat ze kunnen 'uitademen'. Wissel bij voorkeur om de dag.
  • Houdt u last, dan zijn er diverse producten ter voorkoming van zweetvoeten.
  • Zorg bij het dragen van uw schoenen, dat de hakken niet te scheef afslijten; daarmee voorkomt u, dat u uw eigen (slechte) looppatroon versterkt.

 
Tips bij voetproblemen

  • Diabetische voet. Diabetes (suikerziekte) kan mogelijke gevolgen hebben voor de voeten. Dit komt omdat de doorbloeding bij bepaalde diabetespatiënten (voornamelijk type 2 patiënten) slecht is, waardoor wondjes gemakkelijker kunnen ontstaan. Het verhoogde risico op wondjes bij diabetes patiënten wordt aangegeven met behulp van een Simms classificatie. Hoe hoger de classificatie, hoe groter het risico op wondjes. Als wondjes die ontstaan op de voeten onopgemerkt blijven, kunnen ze ernstige gevolgen hebben, namelijk: veel pijn (tijdens het lopen) en ontstekingen die de bloedsuikerspiegel verder kunnen ontregelen. Het is dus levensbelang dat er tijdig actie wordt genomen.
    Wat kun je er aan doen?
    Het is erg belangrijk dat de voeten van diabetes patiënten met Simms classificatie van één of hoger regelmatig worden gescreend en tijdig worden behandeld wanneer dat nodig is. De volgende behandelaars en professionals kunnen een belangrijk rol spelen in het behandelen van een diabetische voet: Podotherapeut, podoloog, diabetisch verpleegkundige, medische pedicure en orthopedische schoenmaker.
  • Reumatische voet. Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking die niet alleen in de handen, maar ook in de voeten kan voorkomen. Er kunnen verschillende klachten optreden, zoals pijn, roodheid en zwellingen van de gewrichten, stijve voeten of knobbels bij de tenen. Ook schoenen passen of lopen niet goed meer door de (soms) veranderde stand van de tenen. Dit heeft pijn en vermoeidheid tot gevolg. Al de benoemde klachten vallen onder het kopje “reumatische voet” en moeten tijdig behandeld worden om verdere schade te voorkomen. Genezen van reumatoïde is helaas niet mogelijk, wel kunnen de voetklachten goed behandeld worden. Ongeveer 70 procent van de mensen met reumatoïde artritis hebben voetklachten.
    Wat kun je er aan doen?
    Voetklachten die ontstaan als gevolge van reumatoïde artritis moeten zo snel mogelijk behandeld en verzorgd worden door een arts, podotherapeut, pedicure en/of orthopedische schoenmaker.
  • Spastische voet
    Door schades en beroertes in de hersenen of ruggenmerg kan de spierreflex in de voeten onvoldoende worden geremd waardoor spastische bewegingen optreden. Voetafwijkingen en andere klachten kunnen het gevolg zijn van een spastische voet. Men gaat dan vaak op de buitenkant van de voeten lopen, omdat het enkelgewricht naar buiten kantelt. Op lange termijn kan de voet hierdoor een spitsige vorm aannemen. Dit alles kan gepaard gaan met de volgende klachten: spasmen (onwillekeurige spieractiviteit), instabiliteit, wonden, eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, vochtophopingen (oedeem) en hamertenen.
    Wat kun je er aan doen?
    Het behandelen van deze klachten is belangrijk om erger te voorkomen. Een medisch pedicure kan een belangrijk rol spelen. Zo kan hij/zij eelt, likdoorns en ingegroeide nagels verwijderen en wonden verzorgen. Eventueel worden patiënten voor verdere, benodigde behandeling, doorverwezen naar een podotherapeut, podoloog of specialist. Het behandelen van een spastische voet en de voetafwijking die er uit volgt, wordt soms door middel van een operatie gecorrigeerd. Deze operatie wordt uitgevoerd onder leiding van een orthopeed.
  • Platvoet. Bij een platvoet staat de gehele ondervoet in contact met de grond of zool van de schoen. Hierdoor ontstaan vaak voet- en (lage) rugklachten. Hoewel een platvoet vaak een aangeboren aandoening is, kan deze ook ontstaan op latere leeftijd, bijvoorbeeld door een trauma of ongeval.
    Wat kun je er aan doen?
    Een platvoet moet tijdig worden aangepakt om de klachten te doen verminderen en erger te voorkomen. Een podotherapeut, podoloog of orthopedische schoenmaker.
  • Hielspoor. Een hielspoor is een doornvormige verkalking die zich voordoet onder het hielbeen. Deze verkalking kan resulteren in klachten, maar dat hoeft niet. Ook kan het voorkomen dat er geen verkalking heeft opgetreden, maar dat er sprake is van een andere aandoening, zoals een peesbladontsteking of een fasciitis plantaris (een ander soort ontsteking). De klachten die uit deze verkalkingen of ontstekingen voortkomen moeten, net als de andere besproken voetproblemen, tijdig worden verholpen.
    Wat kun je er aan doen?
    Shockwave therapie is een vrij nieuwe, revolutionaire therapie die kan worden ingezet bij een hielspoor. Door middel van geluidsgevolgen op de locatie van de ontsteking of verkalking wordt het weefsel in de hiel geprikkeld en worden lichamelijke processen geactiveerd die op natuurlijke wijze het probleem in de voet kan genezen en herstellen. Ook het nemen van rust kan bijdragen aan de bestrijding van de klachten, met andere woorden, zo min mogelijk wandelen en hardlopen. Tot slot kunnen speciale steunzooltjes – met een verdunning bij het hielvlak – het hielspoor drukvrij maken.
  • Hallux valgus. Bij een ‘Hallux valgus’ buigt de grote teen af ten opzichte van de middenlijn van de voet. De voorkant van de voeten valt hierdoor breder uit waardoor de druk en wrijving op het voetgewricht toenemen (ook vaak door het dragen van te smalle schoenen). Als gevolg van een Hallx valgus kunnen zwellingen (een bunion), ontstekingen en rode plekken ontstaan. Op lange termijn kan het gewricht steeds dikker en minder bewegelijk worden. Hallux valgus is een vervelende en vaak pijnlijke aandoening. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethodes.
    Wat kun je er aan doen?
    Om de zwelling bij een Hallus valgus drukvrij te maken, wordt veel gebruik gemaakt van een teen-orthese die de druk op de voeten op een andere manier verdeeld. Ook ruimere (orthopedische) schoenen kunnen helpen de pijnklachten te doen verminderen. Als deze methodes niet het goede resultaat geven, zal vaak een operatieve ingreep volgen. Deze wordt uitgevoerd onder leiding van een orthopeed.
  • Hamerteen. Hamertenen kun je vrij eenvoudig herkennen door de gebogen vorm van de tenen. Bij een hamerteen lijkt het net alsof de tenen zich gedragen als “klauwen’. Dat kun je goed zien op het plaatje hiernaast. De kootjes in de tenen hebben bij een hamerteen een onnatuurlijke houding. Dit ontstaat vaak door een overbelaste, doorgezakte voet, een platvoet of holvoet (waarbij de wreef abnormaal hoog staat). Hamertenen kunnen verschillende klachten met zich mee brengen, zoals pijnlijke voeten, eelt op de tenen, ontstekingen en/of het uit de kom raken van de tenen als gevolg van verslappingen en uitrekkingen.
    Wat kun je er aan doen?
    Aan de hand van de ernst van de hamertenen wordt bepaald welke behandeling er nodig is. Zo kunnen op maat gemaakte ortheses (siliconen hulpstukjes) worden gebruikt om de druk van de schoenen weg te nemen en daarmee eeltvorming en likdoorns voorkomen. In ernstigere gevallen wordt een operatie met plaatselijke verdoving uitgevoerd zodat de voet en tenen weer een juiste positie aannemen en de klachten afnemen.
  • Oncologische voetproblemen. In toenemende mate worden pedicures geconfronteerd met verschijnselen aan voeten die een direct gevolg van kanker- of van de gebruikte medicatie(s) afkomstig zijn. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een nieuwe specialisatie in de voetverzorgingsbranche: ‘de oncologische voet’. Herkenning bij-  en doelgerichte behandeling van de oncologiepatiënt is heel belangrijk. De voetproblemen (b.v. huid- en nagels) zijn specifiek, en vragen om een zorgvuldige aanpak. De ziekte zelf, maar ook de medicatie kunnen klachten op gaan leveren. Celgroeiremmende medicijnen  zijn daar een voorbeeld van. Door behandelingen kan de huid ook droger worden, en sneller verouderen. Ontstane drukplekken aan de voeten zullen doelgerichte- en specifieke aanpak noodzakelijk maken.
  • De oudere voet. Als we spreken over ‘oude voeten’, spreken we ook over ‘oude mensen’. En ouder worden we. Al vijftien procent van onze bevolking behoort tot de 65-plussers, en deze groep groeit snel. Het ouder worden eist lichamelijk zijn tol, en dat ondervinden we ook bij de voeten. Ze gaan er niet alleen anders uitzien doordat ze vaak wat breder of platter worden, ook de huid- teengewrichten en nagels ondergaan veranderingen. We ervaren daarom onze voeten dan ook anders dan in onze jonge jaren. De huid wordt dunner- de bloedsomloop minder goed, waardoor we veel sneller koude voeten kunnen krijgen. De bloedcirculatie wordt minder goed , waardoor de huid onvoldoende wordt gevoed. Hij wordt daardoor droger, en er kunnen pigmentrijke verouderingsplekken, ook wel leverplekken ontstaan. De teennagels kunnen, eveneens door een minder goede doorbloeding, in een minder goede conditie gaan verkeren. Er ontstaan vaak ribbels en verkleuringen op- en in de nagelplaat. De polstering van de voet, dat zijn vetkussentjes onder de huid die schokabsorberend werken, worden steeds dunner, waardoor de voeten sneller als gevoelig ervaren worden. Banden en spieren verliezen bij ouder worden hun elasticiteit in het hele lichaam, maar ook in de voeten. Dat levert vormverandering van de voet- en (hamer)tenen op. Het zelf verzorgen van de voeten zal steeds moeilijke gaan worden, we kunnen steeds moeilijker bukken, en ook de ogen worden er niet beter op, waardoor de hulp van een professionele voetverzorger/ster steeds belangrijker gaat worden. Dit laatste speelt ook een grote rol bij de diabetes- en reumapatiënt. Wondjes, ontstaan door het zelf verzorgen van de voeten, kunnen extreme gevolgen hebben voor de diabetespatiënt.
Copyright © 2024 Oomens Lederhandel All rights reserved.